22 mai 2010

Definirea conceptului de „feminism”


Pentru a putea vorbi despre mişcarea feminismtă trebuie, în primul rând să înţelegem ce reprezintă termenul „feminism”. În continuare voi prezenta diferite definiţii ale feminismului.
Explicaţia cea mai simplă este dată de DEX, şi anume “feminismul = mişcare socială care presupune egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate.” (http://www.stefaniamatei.ro/?p=273)

O altă definiţie reprezentativă este dată de Maggie Humm, autoarea cărţii „The Dictionary of Feminist Theory”. „O ideologie feministă este un corpus de idei care descrie sexismul unei societăţi şi descrie o societate viitoare în care contradicţiile sexiste vor fi eradicate [subl. n.]” este definiţia propusă de Maggie Humm. (http://www.jsri.ro/old/html%20version/index/no_6/mihaelafrunza-articol.htm)

Michael Freeden, profesor de ştiinţe politice al Univesităţii Oxford, unde predă din 1978, defineşte în cartea sa „Ideologies and Political Theory: A Conceptual Approach” feminismul ca fiind „o ideologie prin excelenţă în relaţie cu celelalte ideologii, faţă de care adoptă o poziţie de emulaţie, evaluare critică şi respingere şi inovaţie.”( http://www.jsri.ro/old/html%20version/index/no_6/mihaelafrunza-articol.htm)

Din punctul de vedere al uneia dintre cele mai importante reprezentante ale feminismului Bell Hooks, pe numele ei adevărat Gloria Jean Watkins, feminismul este „o mişcare pentru a pune capăt sexismului, exploatării sexiste şi opresiunii.” Această definiţie succintă este una cele mai relevante definiţii ale acestei ideologii.

Dacă încercăm să căutam o prezentare a mişcării feministe într-un glosar de termeni relevanţi pentru studiile de gen vom găsi că „Feminismul - în contextul luării de atitudine, a fi aderentă a feminismului înseamnă a fi implicată în mişcarea socială menită să pună capăt sexismului, exploatării sexiste şi opresiunii. Ca feministe respingem definiţia „sexul tare = barbat”, „sexul frumos= femeie” pentru că adjectivele ataşează sexelor (în mod generic egale atât funcţional, cât şi numeric) calităţi şi trăsături ce stabilesc relaţii de inegalitate şi alteritate absolute. Atât tare, cât şi frumos sunt construcţii sociale relative, lipsite de valabilitate generală, şi sexiste.” (http://ladyfest-ro.pimienta.org/05/cd/pdf/glosar.pdf)

Aşadar, toate definiţiile prezentate mai sus susţin ideea că feminismul este un curent care a avut la bază lupta pentru egalitatea între sexe şi eliminarea discriminării sexuale.


http://www.jsri.ro/old/html%20version/index/no_6/mihaelafrunza-articol.htm (data accesării 22.05.2010)
http://welcometosuffragettecity.blogspot.com/2007/10/quote-of-week-bell-hooks-defines.html (data accesării 21.05.2010)
http://ladyfest-ro.pimienta.org/05/cd/pdf/glosar.pdf (data accesării 22.05.2010)
http://www.stefaniamatei.ro/?p=273 (data accesări 22.05.2010)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu